Svarta kängor med gul söm

Eriksson & Lindgren, 2006
En Bok För Alla, 2010 och 2017
Illustrerad av Emma Adbåge

Det här är en kapitelbok för 9-12-åringar. Markus i boken får ett par efterlängtade kängor. Men de uppskattas inte av alla.

Elisabeth Eliasson-Roos skrev så här i BTJ-häftet 20/2006:
”Poeten och författaren Mårten Melins tredje barnbok är lika lättsmält som en karamell, ändå finns här styrka och smak som stannar kvar i gommen långt efteråt. — Porträttet av Markus är nyanserat och avväpnande humoristiskt, och kan nog få många killar att nicka igenkännande. Otvunget och engagerat gör författaren ett utsnitt ur en verklighet som barn kan känna sig hemma i. Emma Adbåges enkla vinjetter till varje kapitel ger en kul ingång till texten. Detta är ett riktigt gott tillskott till genren roliga, lättlästa och vardagsrealistiska kapitelböcker för unga läsare.”

Här är ett smakprov ur boken:

Då var det som att magklumpen var tvungen att komma ut. Jag snodde runt och puttade Jonte bakåt.
”Släpp mig!” ropade jag.
Han halkade i snön. Anders bara tittade efter honom när han föll. Jocke såg förvånat på mig. Aldrig hade någon slagit till Jonte förut! Det kändes skönt. Klumpen i magen var borta. Jag blev så konstigt lugn.
”Vad fan”, sa han och reste sig upp. Sedan slog han mig i magen. Hårt. Jag vek mig framåt och kunde inte andas.
Plötsligt släppte det och jag tog ett djupt andetag.
Jag hade aldrig varit i slagsmål innan. Jag tror inte jag sett Jonte slåss heller. Jag visste inte ens hur man slog till någon. Jonte höll armen för magen så jag inte kom åt. Den andra höll han i luften framför sig. Skulle jag slå honom med knytnäven i ansiktet? Som de gör på film?
Jag visste inte vad jag skulle göra. Bara att jag ville ge igen. Jag tog ett djupt andetag. Sedan sparkade jag så hårt jag kunde. Jag träffade på smalbenet. Jonte föll ihop.
Han låg på sidan med händerna om benet och bara skrek och grät. Det sista jag såg innan jag gick därifrån var Anders och Jocke som böjde sig ner över honom.

Boken har getts ut i pocket av En bok för alla.

%d bloggare gillar detta: