Jag är en häxa

Nypon förlag, 2012
Illustrerad av Jonas Anderson

Första boken om Vera – en riktig häxa.

Elisabeth Nilsson skrev så här om den i BTJ-häftet 8/2012:
”Författaren Mårten Melin är en populär och prisbelönt författare som har skrivit en mängd barn- och ungdomsböcker. Han rör sig gärna i gränslandet mellan fantasi och verklighet och fångar upp barns intresse för häxor och trollerier. Ämnet är perfekt för målgruppen, läsovana barn i mellanåldrarna. Språket är rakt och enkelt med korta meningar och mycket dialog. Ordvalet är ”typ” talspråk med ett ungdomligt tilltal. Huvudpersonerna är barn av sin tid, vana vid ebay och internet. Fyrfärgsillustrationerna av häxfantasten och serietecknaren Jonas Anderson är tokroliga. De lyfter texten och underlättar läsningen. Blandningen av saga, vardagsliv och informationsteknik får en humoristisk effekt och väcker läslust.”

Här är ett utdrag ur boken:

Jag heter Vera. Jag är en häxa. Eller jag menar att jag ska bli en häxa. Jag är bara elva år. Man måste öva mycket innan man blir en färdig häxa.
Jag kan ganska många trollramsor. En trollramsa är som en liten dikt. Om man säger dem högt kan man förvandla saker. Jag har hittat ramsorna på Internet. Man kan hitta vad som helst på Internet om man bara letar.
Jag köpte mitt trollspö på eBay. eBay är en webbsida där folk köper och säljer saker. Man kan köpa allt där!
De flesta häxor har en flygande kvast och en katt. Men jag har inte råd med en flygande kvast. De är jättedyra! Och jag är allergisk mot katter. Men jag tror att det går bra att vara häxa i alla fall.
Fast ett trollspö måste man ha. Annars fungerar inte trollramsorna.

2018 gav Nypon ut en förenklad version av boken med titeln Vera är en riktig häxa.

%d bloggare gillar detta: