Amor anfaller!

Eriksson & Lindgren, 2008
Rabén & Sjögren, 2010
En bok för alla, 2022
Illustrerad av Emma Adbåge

Det här är århundradets kärleksroman! För elvaåringar i alla fall.

”Det är ett bra driv i språket i denna lättsamma bok som mest rör sig på ytan, men ändå tangerar svårare frågor. Den bör kunna locka både pojkar och flickor. — En rolig och fiffig bok om den till synes omöjliga kärleken och om innerliga relationer mellan syskon och vänner. Den fungerar utmärkt att läsa på mellanstadiet på egen hand, likaväl som till diskussionsunderlag när det gäller olikheter och ställningstagande.”
Dag Hedberg och Marie-Helene Klementsson i BTJ-häftet 12/2008.

Här är ett smakprov:

Har någon hört talas om en tjock liten bebis som heter Amor? Min lärare My berättade om honom när det var Alla hjärtans dag senast. (Alla hjärtans dag är den 14 februari. Då ska man ge blommor till den man gillar.)
Amor är helt naken förutom en korg med pilar runt halsen. Och en pilbåge i handen. Med pilbågen skjuter han på stackars försvarslösa människor. Och vet ni vad som händer? De blir kära!
Jag vet inte hur det bestäms VEM man blir kär i. Kanske står det ett namn på pilen? Jag har i alla fall blivit skjuten. Och det är SÅ ORÄTTVIST! För gissa vem jag blivit kär i!
TAMMI!
Tammi är världens sötaste, rolig och glad och har brunt långt hår. Och stora bruna ögon.
Det kanske inte låter som ett problem. Men det är det. Ett stort problem. Eller rättare sagt två. Eller tre snarare, när jag tänker efter. Hör här:
1. Tammi är inte kär i mig.
Inte vad jag vet. Men det problemet är inte det största, för det går kanske att ändra på. De två andra problemen däremot är TOTALT omöjliga att göra något åt!
2. Tammi går i trean.
I trean! Och jag går i femman. Det är VÄRLDENS skillnad! PINSAMT är bara förnamnet! Det finns en massa gubbar som är ihop med tjejer som är mycket yngre. Jag är nästan likadan.
3. Okej, här kommer det. Det värsta problemet. För vet ni vem som är Tammis bästis?
Jo, Ronja.
Det är så man kan gråta. Min egen syrra. Min töntiga, irriterande, omöjliga lillasyster. DEN JOBBIGASTE MÄNNISKAN PÅ HELA JORDEN!
Så ni kanske fattar att jag och Amor inte är bästisar precis.
Men har man blivit skjuten, så har man.

amoranfaller2022

En pocketutgåva kom 2022 på En bok för alla, med omslag av Lisa Zachrisson.

Den danska utgåvan heter Tænker kun på Tammi!, utgiven av Thorup forlag 2008. I Belgien kom boken 2010 på Lannoo med titeln Cupido schiet raak. I Tyskland heter boken Artur, Anton und die Liebe och är utgiven på Gerstenberg (2011).

Här kan du se en alternativ omslagsskiss! Av Emma Adbåge.

%d bloggare gillar detta: