Hej! Jag heter Mårten Melin och är författare, bosatt i Lund. Förutom att skriva barn- och ungdomsböcker gör jag författarbesök i skolor och på bibliotek. Jag är utbildad bibliotekarie och har gått Skrivarlinjen och Skrivpedagogutbildningen på Skurups folkhögskola.
Det går bra att mejla på marten[snabel-a]martenmelin.se. På Instagram heter jag marten.melin.
Här är svar på frågor jag ofta får. Ja, frågorna är med också. Skriver du ett skolarbete om mig har du hittat rätt. Och undrar du något som inte står här eller någon annanstans på webbsidan är det bara att mejla.
Varifrån får du dina idéer?
Dem stjäl jag från en massa håll: från filmer jag sett, böcker och serier jag läst, sådant jag läst om i tidningen, som jag själv varit med om, som kompisar berättat om … Allt kommer någonstans ifrån, allt finns redan. En författare hittar inte på, en författare hittar.
Varför skriver du böcker för barn och unga?
När jag började skicka in till förlag och tidningar skrev jag dikter för vuxna. Dikter som med några få undantag ingen ville ha. Sedan skrev jag en diktbok för barn som blev publicerad. Det ledde till att jag blev erbjuden att skriva bamseserier, och bamseserierna ledde till att jag började skriva berättelser för barn. Men kanske är det så att jag passar att skriva för barn, att mitt språk och mina tankar passar bra för det. Att jag har hittat något jag är bra på och gör det, helt enkelt.
Vilket är roligast att skriva: poesi eller berättelser?
Jag kan säga så här: Jag skulle kunna leva utan att skriva berättelser. Men att leva utan att skriva dikter skulle vara betydligt svårare. Jag är oerhört glad att jag har möjlighet att ge ut både diktböcker och berättelser. Och det är skönt att variera sig.
Hur är det att vara författare?
Det är ensamt. Och det kan ju vara både skönt och jobbigt. Jag bestämmer mycket själv.
Varför blev du författare?
För att ett förlag sa ja när jag skickade in min bok Mera glass i däcken … Och varför jag skriver: Det är så coolt att det enda som behövs är penna och papper (eller dator). Sedan är det bara fritt fram och skriva vad som helst: skapa nya världar eller karaktärer som läsarna blir kära i. Jag har inte hittat något som slår det.
När började du skriva?
Jag hittade en bok som jag skrivit när jag var sex år, jag hade precis lärt mig skriva. Den har omslag och allting. Så det var väl där det började … När jag var femton började jag skriva dikter. Min första bok som blev publicerad skrev jag 2000-2001, alltså när jag var 28 år.
Hur lång tid tar det att skriva en bok?
Allt från en halvtimma till två år. Och då räknar jag inte tiden då jag går runt med idéerna i huvudet, det gör jag ofta innan jag börjar skriva.
Varför skriver du nästan alltid i jagform?
Jagform är begränsande eftersom berättaren då inte kan veta mer än vad hen själv får veta. Och begränsande kan vara både latigare och svårare. Kanske har jag lättare att leva mig in i berättelsen om jag låtsas vara den som berättar.
Varför skriver du om övernaturliga saker?
Tja, att någon skulle träffa Djävulens dotter är egentligen inte mer övernaturligt än att jag i sexan hade blivit ihop med tjejen som jag var kär i. Det är roligt att sätta sina figurer i otroliga situationer för att se hur de reagerar. För reaktionerna och relationerna figurerna emellan är naturliga, eller ska i alla fall vara det.
Varför skriver du så snuskigt ibland?
För att många vill läsa det.
Vilken är din favoritbok som du har skrivit?
Jag tänker mig att det är nästa bok, för alla blir bättre när de övar … och det är ju det jag gör hela tiden när jag skriver! Men jag drar till med mina diktböcker, jag tycker de är fina. Och mina novellsamlingar Liksom helt magiskt och Typ helt övernaturligt är jag väldigt nöjd med.
Vilken är din favoritbok som någon annan har skrivit?
Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov. Den boken har allt: Spänning, romantik, samhällskritik, trams, flams och ett naket hembiträde med ett kusligt ärr på halsen. För yngre säger jag Sent i november av Tove Jansson, den sista muminromanen. Den är en enda stor tröst.
Har du något bra skrivtips?
Ja, det har jag. Skriv. Annars kommer det inte bli något. Skriver du kan det bli något. Och fortsätter du att skriva blir det helt säkert något. I alla fall om du skriver något du själv vill läsa.
Här är lite highlights från skrivarkarriären så här långt.
Tidigare arbetade jag på serietidningen Bamse.
Övriga presentationssidor
Författarcentrum
Nypon förlag
Rabén & Sjögren