Nervkittlande och dramatiskt

27 Feb
Omslag av Niklas Lindblad

Min nya spökbok på Nypon, Pojken på klippan, har fått fin kritik i BTJ-häftet. Staffan Engstrand ser släktskap med Inte ens döden (2021) och Flickan på bryggan (2022) och skriver ”Mårten Melin berättar nervkittlande och dramatiskt. Han mejslar ut situationen väl, karaktärer och miljö får lyster, det korta formatet till trots. Det är läskigt och mycket ödesmättat. Samt ett mycket bra underlag för diskussioner om ansvar och moral.” Jag skissar just nu på en till fristående bok i serien. (Ja, det är egentligen inte en serie, men …). Vi får se hur det går med den.

En bok som jag tycker väldigt mycket om är Hanna Granlunds nya Ösregn och glitter! Det är (med undantag av ett par pixiböcker) Hannas första egna bok och det är en diktsamling! Mycket naturlyrik (som jag älskar) och om jagets plats i tillvaron. Funkar fint för lågstadiet och uppåt. Illustrerad också så klart, och det roliga är att Hanna ritar i en massa olika stilar. Här är en av mina favoriter, dikten Mittemellan:

Jag vill bli
lite mer
som du
när du blivit
lite mer
som jag

Jag tycker det är så roligt och bra att Rabén & Sjögren ger ut poesi för barn, särskilt när det är så bra som i Ösregn och glitter!

%d bloggare gillar detta: