Sveriges mest spridda bilderbok

20 Jan

Denna bok från Makadam förlag letade sig nyligen hem till mig. Den är skriven av Maria Nilson och heter Pixi: historien om Sveriges mest spridda bilderbok. Stina Wirsén har gjort omslag och illustrationer, vilket förstås är passande då Stina gjort ett flertal pixi själv och dessutom är intervjuad i boken.

Det är en ganska skissartad historik på knappt hundra sidor med nedslag här och där. Jag hade gärna läst mer om enskilda pixiböcker, bland annat min barndoms favorit Skomakaren och tomtarna som Maria poserar med på baksidan av boken, men det är ändå kul att läsa om hur pixiböckerna utvecklats under tid. Maria har intervjuat senare års pixiredaktörer och att höra deras tankar kring utgivningen är intressant. Mest förvånad blev jag av att hitta Om du går vilse i skogen, min första pixi som jag gjorde med Minna Melin och Johanna Kristiansson, i kapitlet om faktaböcker. Det är den definitivt inte, vilket får mig att undra om författaren läst vår bok.

Tråkigast var dock att den lista över utgivningen (som ändå tar upp ungefär 90 sidor av den drygt 200-sidiga boken) inte är komplett och dessutom saknar pixinumrering. Vad är då meningen med den? Jag hade föredragit en kronologisk lista med pixinummer, naturligtvis så komplett som möjlig.

Den definitiva boken om pixi är Pixi: historien om Sveriges mest spridda bilderbok inte, men jag är ändå glad att ha läst den.

Inte en faktabok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: