Astrid Lindgren-priset 2022

15 Nov

Igår fick jag Astrid Lindgren-priset inför en glad publik på Rabén & Sjögren på Riddarholmen i Stockholm! Priset instiftades 1967 på Astrid Lindgrens 60-årsdag och jag är den femtiosjätte mottagaren. Jag är jättestolt så klart! Motiveringen lyder:

”Mårten Melins författarskap är enastående. Han skriver i många genrer och för många åldrar, och står alltid på barnens sida. Oavsett om han skriver om troll, spöken, barn med speciella förmågor, eller om Elvis Presley som ung, är det lekfullt, magiskt, känsligt, spännande – och omsorgen om texten är ständigt närvarande.”

Bakom priset står Rabén & Sjögren och, sedan 2017, Astrid Lindgren AB. Jag höll tal – och David Sundin höll tal – och det serverades portvin och ostkaka, något som Astrid Lindgren bestämde redan 1967 om jag förstod saken rätt. Jag träffade många trevliga människor, nya och gamla bekantskaper, bland annat Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman. Hon signerade mitt exemplar av Ur-Pippi, den första versionen av Pippi Långstrump som hon fick på sin tioårsdag. Det hade hon aldrig gjort förut! ”Det är ju din bok”, sa jag …

Kjell Bohlund, tidigare chef på Rabén & Sjögren, signerade mitt exemplar av sin förträffliga bok Den okända Astrid Lindgren (om Astrid Lindgren som barnbokschef på förlaget) och många, många gratulerade mig till priset. Jag tror aldrig jag har haft så många obesvarade sms och meddelanden på min mobil! Kvällen avslutades med middag tillsammans med juryn: Cecilia Knutsson och Jenni Blom Castenfors från Rabén & Sjögren samt Annika Lindgren, barnbarn till Astrid och förläggare på Astrid Lindgren Text. Från Rabén & Sjögrens pressrelease:

– Astrid Lindgren talade om läshunger, den som hade väckts inom henne själv som barn, och den hon önskade föra vidare. ”Jo, för jag vill så gärna att mitt barn ska få i sin hand nyckeln till det förtrollade landet…” Mårten Melins berättelser för barn och för unga har den kraft och magi som öppnar dörren till det där förtrollade landet. Det vill vi tacka honom för, säger Annika Lindgren.

Det här kommer jag så klart tjata om tills jag dör. Åtminstone i ett blogginlägg till, där jag kommer lägga ut talet som jag höll igår. Det kommer senare i veckan. Ett stort tack till alla som gratulerat, det värmer ska ni veta!

Här kan ni höra när jag svamlar i Sveriges Radio om hur det är att få pris!

Nedan: Med Kjell Bohlund, Karin Nyman, Erik Titusson från Lilla Piratförlaget, David Sundin och Annika Lindgren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: