Dusty – the Fashion Action Doll!

11 Nov
Två lådor till för en komplett samling – kan du se vilka?

Idag blir det något helt annat på bloggen – nämligen Dusty! En del av er kanske vet att jag samlar på leksaksfigurer från 70- och 80-talet, och det har mest blivit manliga sådana: Big Jim, Fighting Furies, Masters of the Universe … Jag har inte riktigt hittat någon kvinnlig figur jag verkligen gillat. Förrän nu!

Dusty var leksaksföretaget Kenners svar på Barbie, och det verkar ha gått helt okej i några år i mitten av 1970-talet. Dusty är mycket stadigare och tyngre än en Barbie, och har faktiskt en så kallad action feature: hon kan, precis som Skeletor och de andra i Masters of the Universe, svinga på överkroppen! Mycket praktiskt när det är dags att spela golf, volleyboll, softboll eller tennis!

Första året kom det nio askar: de fyra sportgrenarna med och utan figur, samt en lyxförpackning med docka, två sportattiraljer samt kvällsklänning med vinstpokal! Den sista asken la jag vantarna på häromsistens, det är den stora förpackningen till höger i bilden. Året därpå fick Dusty en vän, afroamerikanen Skye, och en hel drös av kläder och tillbehör. Varianter på Dusty kom även i Tyskland, Australien och England, men det är den här första versionen jag gillar bäst.

Jag tror inte Dusty någonsin såldes i Sverige, men helt säker är jag inte. Hemma hos mig finns hon i alla fall!

%d bloggare gillar detta: