En fullträff mitt i tonårsångest

20 Sep
Omslag: Sara R Acedo

Det verkar skrivas mindre och mindre om barn- och ungdomsböcker, både i dagspress och i bloggar. Ibland känner jag att jag arbetar i kraftig motvind. Men så är jag ute på författarbesök och får syn på en trave av nyutgåvan av Förvandlad, och får frågor av eleverna om Isdrottningen. Då förstår jag att böckerna faktiskt blir lästa.

Men lite medial uppmärksamhet, när den väl kommer, är inte fel. Barnlitteraturen blir bättre av kritik. Shora Esmailian skrev till exempel i Sydsvenskan för ett tag sedan att vänskap mellan pojkar är ovanlig i nutida svenska barnböcker. Det ska väl gå att göra något åt. Shora har för övrigt seglat upp som en barnboksrecensent av rang de senaste åren, och jag är så glad att ”min” tidning Sydsvenskan sedan några år återigen publicerar barnboksrecensioner.

Om barnböcker i allmänhet får få recensioner står det ännu värre till med diktsamlingar för barn och unga. Åtminstone om jag ser till mina egna böcker (och så många andra diktböcker än mina finns det ju inte, haha). Därför blev jag extra glad att min senaste samling dikter Samtidigt, inuti recenserats i Skånska dagbladet. Avsnittet är inte långt, därför får ni det (nästan) i sin helhet:

”Det finns dagar när en diktsamling om utanförskap och inre mörker kan vara alltför tung att kliva in i. Det finns andra, när mörkret lägger sig som en sammetslen filt runt allt som är svårt och lyfter fram det vackra i en formulering, i en känsla hur svår den än är. Mårten Melin diktsamling för unga erbjuder den där sammetsfilten till den som behöver. En fullträff mitt i tonårsångest och sökandet efter den egna melodin i omvärldens brus.”

Det var fint skrivet tycker jag. Tack till Sofia som skickade recensionen till mig.

%d bloggare gillar detta: