Helt slut – men glad

28 Apr

Idag har jag för första gången haft muntliga skrivverkstäder utifrån Kerstin Lundberg Hahns bok Berättarverkstad med barn (BTJ förlag). Och det gick bra! Jag berättade att jag sett en ekorre i stadsparken här i stan och sedan skrev jag ner berättelsen som jag och eleverna hittade på tillsammans. Det blev tre rätt så olika sagor, i tre olika grupper. I den här kunde ekorren flyga:

De andra ekorrarna försökte också. Men det gick inte! Det var bara Li som kunde!
Så de andra ekorrarna började retas.
– Fy för Li! Fy för Li! Hon är ingen riktig ekorre! Riktiga ekorrar kan inte flyga.
En av ekorrarna försökte till och med slå Li, men då flög hon iväg.
Hon flög hem till sitt bo och grät. Stackars Li!

Ja, det funkade fint tycker jag, men nu efteråt är jag ganska slut i huvudet! Kerstin rekommenderar halvklasser i sin bok, jag har haft helklasser, och dessutom via länk … Men lärarna på Norrevångsskolan i Eslöv har varit fantastiska på att fördela ordet mellan eleverna, och upprepa deras svar när jag inte hört (ljudet via länk är något opålitligt).

När eleverna sedan ritat bilder till sagan har jag redigerat den och läst upp en gång till. Slutligen har jag mejlat över den, jag tänker mig att det kan vara roligt att sätta upp bilderna tillsammans med sagan i klassrummet. Och jämföra med hur de andra klassernas ekorrberättelser blev.

Som ni ser på bilden hann jag rita lite jag också. Det är en ekorrsvans i drakens mun. ”För det här var på den tiden då det fanns drakar i Lund.”

Ett stort tack till Kerstin för att hon skrivit sin bok, jag har haft den hemma ett tag men inte fått chansen att prova själv. Till nu då. Jag har alltid tyckt det varit svårt att besöka förskoleklasser och ettor för jag har inte riktigt vetat vad jag ska göra tillsammans med dem. Tack vare Kerstin har jag inte det problemet längre.

Tack också till Sofie som skickade bilden härnere till mig. Kul att se hur det (läs: jag) ser ut i klassrummet!

Foto: Sofie Aschan

4 svar till “Helt slut – men glad”

 1. Monika Davidsson 30 april 2021 den 6:26 f m #

  Tack Mårten! Vi fick hem en glad och stolt författare från skolan. Mötet med dig hade varit mycket givande och vilken fantastisk berättelse sen 🙂 (Ekorren som kunde flyga)

  • Mårten 30 april 2021 den 6:56 f m #

   Ja, det blev väldigt bra, vilken författarklass!

 2. Jörgen Isaksson 03 maj 2021 den 10:46 f m #

  Mycket uppskattat av sonen. Han sa att han ska bli författare när han kom hem, Det var också historien om den flygande ekorren. ”Han bor i Stadsparken i Lund för Mårten bor i Lund så klart det är därför” 🙂

  • Mårten 03 maj 2021 den 10:47 f m #

   Haha vad fint! Och kul att han gillade!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: