Befriande hög kvalitet

31 Okt

Idag skriver Lotta Olsson i DN om femton aktuella spökböcker för mellanåldern, bland annat mina två böcker Spöksomrar och Gravens gåta.

Mest utrymme får Ingelin Angerborn, som nog är den mest populära författaren bland svenska mellanstadieelever: ”Det är befriande hög kvalitet på årets spökböcker, förmodligen för att mästarna i genren sätter ribban. Även om få når upp till skräckdrottningen Ingelin Angerborns nivå — Ingelin Angerborn skriver också koncentrerat och effektivt, utan onödiga utvikningar, och i en lätt kompiston som få lyckas efterhärma. Mårten Melin har samma begåvning, och är också en av de riktigt populära för åldersgruppen. Han skriver ofta fantasy med skräckinslag, är framgångsrik med bokserien ”Spöksystrar” som nått till sin tionde del, och kom i våras med ”Spöksomrar”, tre kortare berättelser som alla utspelar sig på sommarlovet. Inledningsberättelsen, ”Flickan i trädet”, använder sig av en annan vanlig ingrediens i spökhistorierna: skälet till spökerierna är en illgärning i det förflutna, där huvudpersonen kan åstadkomma försoning så att spökena får frid.”

Om Gravens gåta skriver Lotta Olsson:
”Illustratören Mattias Olsson låter svärtan flyta in över sidorna, gravstenar och kors tittar upp i nederkanten på flera uppslag och en mörk fågelsiluett påminner om Edgar Allan Poes korp. Fast här är det kråkor.”

Ja, så mycket får ju inte plats på en genomgång av hela femton böcker, men det var ändå trevlig läsning. Jag hoppas på utförligare recensioner så småningom!

%d bloggare gillar detta: