Mårten Melins underbara böcker

7 Okt

spokepadjuptvattenIdag skriver Lotta Olsson i DN om avsaknaden av barnbokskritik: ”Om vi nu tycker att det är viktigt att barn läser, varför talar vi inte mer om barnböcker? När kulturchefen för Borås Tidning, Lena Kvist, i våras gick igenom hur svenska mediers barnbokskritik ser ut blev resultatet synnerligen magert. Dagens Nyheter, Expressen och Borås Tidning har kontinuerlig barnbokskritik med 1-2 recensioner per vecka, i övriga tidningar var de mindre vanliga, i radion sporadiska. SVT, upptäcker jag, har inga barnboksrecensioner alls. En gång till: Sveriges Television har ingen barnboksbevakning.”

Nej, det är lätt att känna sig osynlig. En mellanåldersbok på Rabén & Sjögren brukar för mig generera en dagspressrecension (i DN), böckerna för lågstadiet ingen alls. Mina böcker på andra förlag = nada. Och blogginlägg om böckerna har också blivit färre. Intresset är lågt och det är svårt att inte påverkas av det. En sådan tur då att jag gör författarbesök i Sveriges skolor och där träffar lärare, bibliotekarie och framför allt barn som läser mina böcker! Och idag fick jag brev från två elever i Kalmar som läst mina novellsamlingar.

Och ett och annat blogginlägg kommer det fortfarande, nu senast på Sandra Jönssons blogg Vi växer så det knakar, där hon skriver om Spöksystrar: ”Jag har inte riktigt trott att det finns lagom spökhistorier till barn – så skeptisk är jag till det här med att hitta en spännande balans – men det var till jag läste Mårten Melins underbara böcker i serien Spöksystrar. Böckerna är så kallade kapitelböcker med korta kapitel och superfina, levande illustrationer av Hanna Granlund.” Helt klart roligt att läsa.

Nu ska det bli spännande att se om mina två höstböcker Min längtan kvar (på Rabén & Sjögren) och Husets hjärta (Lilla Piratförlaget) får någon dagspressrecension någonstans. Jag vågar inte hoppas.

 

%d bloggare gillar detta: