Ni bara måste läsa Ms. Marvel

30 Sep

msmarvelJag har läst Marvel sedan jag var fem men sällan har det varit roligare än nu. Anledningen? Ms. Marvel.

Kamala Khan som hon egentligen heter är den första amerikanska muslimska superhjälten som har en egen tidning. Karaktären är skapad av Sana Amanat, Stephen Wacker, G. Willow Wilson och Adrian Alphona. Sana Amanat är redaktör på Marvel och har jobbat för att starka, kvinnliga karaktärer också ska få ta plats på seriesidorna. Här är en mycket bra intervju med henne. På bilden nedan kan ni se när USA:s president Barack Obama får första samlingsvolymen av Ms. Marvel.

Sana_Amanat_introduces_Barack_Obama.jpgKamala är en vanlig 16-årig tjej som helt plötsligt får superkrafter.  (Hon blir superböjlig och kan göra sig både platt och väldigt stor.) Det låter kanske inte så originellt, men det är nog anledningen till att det är så bra. Det är precis som att läsa Spider-Man, men uppdaterat till vår tid och verklighet. Kamala har väldiga problem med att hinna med både skola och superhjältandet, för att inte tala om hur svårt det blir med det senare när hon får utegångsförbud! Hon är också en riktig superhjältefan och varje gång hon träffar någon av sina idoler blir hon hysteriskt imponerad.

För er som inte läst mycket superhjälteserier kan jag bara säga: Prova! Första volymen (den som Obama håller i) finns att köpa t ex här. Och för er som har läst mycket om superhjältar: Ni kommer att älska Ms. Marvel. Liksom många andra – tidningen som publicerats sedan 2014 är en riktig storsäljare i USA och har också fått flera priser.

%d bloggare gillar detta: