Ingen barnbok nuförtiden blir en klassiker

1 Dec

BBK_2014Senaste numret av Författarförbundets tidning Författaren handlar mycket om kulturredaktioner på sparlåga. Minskade resurser innebär mindre av allt. Jag undrar om inte barnboken råkat mest illa ut. För egen del verkar det ändrat sig betydligt sedan januari då Liksom helt magiskt kom ut. Den blev recenserad i både teve och de stora tidningarna. Lite mer än en kram som kom i augusti har inte recenserats en enda gång.

Lena Kjersén Edman ställde frågan på ett diskussionsforum: Finns det någon bok i årets Barnbokskatalog som kan bli en klassiker? Jag svarar nej på den frågan, och det har inte bara med kvalitet att göra. Uppmärksamhet och hajp spelar en stor roll. Och eftersom media mer eller mindre ignorerar barn- och ungdomsböcker tror jag knappt någon barnbok nuförtiden kan bli en klassiker. Hans-Eric Hellbergs Kram är till exempel kanske ingen litterär höjdare, men visst är den en klassiker?

Läslust väcks med nya böcker. Det går inte att fånga dem som inte läser med en gammal bok. Det krävs en ny bok med nytt språk, nya värderingar, skapad i en kontext som läsaren känner igen. Med så lite plats i media som nya barnböcker får är det inte konstigt alls att föräldrar och lärare inte känner till de nya titlarna. Och så sjunker läsningen.

Sveriges barn- och skolbibliotekarier är med få undantag de enda med en bred kunskap om nya barnböcker. Heja dem! Och heja Barnbokskatalogen!

9 svar to “Ingen barnbok nuförtiden blir en klassiker”

 1. tammisminne 01 december 2014 den 9:49 f m #

  Reblogga detta på Sofia Hedmans boksidor och kommenterade:
  Mårten Melin har ett viktigt meddelande!

 2. Johan Rockback 01 december 2014 den 10:51 f m #

  Bra skrivet. Ligger mycket i det du säger. Att skriva barnböcker är verkligen ingen guldkantad väg. Dock väldigt lustfylld 🙂

  • Mårten 01 december 2014 den 11:36 f m #

   Ja, inget en gör för att få bada i medial uppmärksamhet! Men ett härligt och viktigt jobb.

 3. ingerun 02 december 2014 den 7:53 f m #

  Jag har tänkt så här också, att nu lever en barnbok max ett par år, men tänker att det nog inte bara har med mindre uppmärksamhet utan också med hur samhället ser ut. Nytt är kul och bra. Och kommer det inte också faktiskt ut fler titlar per år? Om det redan hunnit komma ut jättemånga nya böcker kanske tanken inte stannar kvar på de som kom ut för två år sedan.

  Oavsett vilket. tycker jag att det är konstigt att ”Lite mer än en kram” inte blivit recenserad i någon tidning. Det är verkligen för lite om barn/ungdomsböcker i media.

  • Mårten 02 december 2014 den 9:03 f m #

   Det har du säkert rätt i Ingerun, att det helt enkelt ser annorlunda ut idag, att hjulen snurrar fortare. Knappt inget stannar tillräckligt länge för att bli en klassiker.

 4. Katarina Dahlquist 02 december 2014 den 12:15 e m #

  Det du skriver är både tragiskt och sant… Och ofattbart, för barn- och ungdomsböcker är ju så härliga! Jag älskar själv att läsa dem – bara se på Harry Potter som ju faktiskt riktar sig även till de lite yngre.

  Barn- och ungdomslitteratur har oförtjänt dåligt rykte…
  Man borde ta barn och ungdomar på mer allvar! Och litteraturen i stort på mer allvar – in med större mångfald, valmöjligheter och inte hela tiden de sk ”storsäljarna” med ett känt författarnamn som drar.

  Jag saknar så oerhört mycket litteratur i Sverige, och det blir bara mindre och mindre att välja på… 😦
  Det gäller allt från tidningarna, journalisterna, bokhandlarna – kulturen i stort. Mångfalden försvinner allt mer.
  Jag själv beställer nästan allt jag läser hos specialbutiker eller utomlands, och då blir det engelskspråkig litteratur, vilket jag helst skulle slippa. Det är så mycket härligare att läsa böcker på svenska tycker jag…

  Vad kan vi göra åt detta?

  /Katarina

Trackbacks/Pingbacks

 1. Länktips om hur en klassiker faktiskt blir en klassiker « LäsAmbassadören - 02 december 2014

  […] här blogginlägget av Mårten Melin har en viktig poäng i frågan om hur en klassiker blir en klassiker. Räcker det med bara hög […]

 2. Det finns så mycket bra böcker! Men hur hittar ni dem? | Klara bokprat - 02 december 2014

  […] Dilsa Demirbag-Sten skrev i GP 21/11 2014 en debattartikel som spekulerar i att barns- och ungas ovilja att läsa kanske kan bero på att dagens böcker är för oengagerade. Läsambassadör Johanna Lindbäck bemöter detta på ett mycket bra sätt på Läsambassadörens blogg och skriver bland annat: […]

 3. Jag skulle skriva om barnböcker… | Emma Askling - 30 december 2014

  […] sagt en hel del av det jag ville säga redan. Det ligger väldigt mycket i det han skriver just här. […]

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: