Liksom helt halsbrytande

25 Aug

13023120_O_1Medan jag skriver på framtida gästinlägg till Rabén & Sjögren-bloggen har ett annat gästinlägg av mig publicerats, på nya bloggen Kulturkollo. Jag boktipsar om Mästaren och Margarita:
”Jag vill tipsa om en bok, men den är så mycket så det är som att skriva om hundra böcker på en och samma gång. Den är rolig, spännande, sorglig, romantisk, tramsig, samhällskritisk, mystisk och innehåller inte bara en katt som går på bakbenen och skjuter med pistol, utan även ett naket hembiträde med ett kusligt ärr på halsen. Att beskriva handlingen i det här ganska korta inlägget låter sig inte göras, men för att parafrasera en gammal bioaffisch som brukade hänga härhemma: Det händer en hel del i boken.

Det är typ halva livet sedan jag läste Mästaren och Margarita första gången, men det har blivit ytterligare gånger sedan dess. Ärligt talat blir jag sugen på att läsa den igen nu när jag skriver det här. Jag älskar bokens språk, vilt och kvickt, i särdeles fin översättning av Lars Erik Blomqvist. (Inte för att jag behärskar ryska och kan jämföra men en del saker vet jag bara!)

Jag skrev en bok som heter Jävla Lucia för åtta år sedan, jag hade tänkt knycka en hel massa från Mästaren och Margarita men så mycket blev det kanske inte. Jo, katten snodde jag, och det där med att göra ont och verka gott (som Bulgakov i sin tur stal från Faust) men annars blev det mer lånat från en annan gammal bok, en bok som till skillnad från Mästaren är rejält bortglömd: Prins Lucio av Marie Corelli. (Bra tips: Sno idéer från sådant som inte många andra har läst eller sett, du framstår som mer originell då.)

Det är inte särskilt ovanligt att ha den här boken som favvo, det är många som har det. Och det är väl just att det är en bok som har allt, något för alla. Och så den där katten då.”

Liksom_C1En annan blogg, Eli läser och skriver, beskriver Liksom helt magiskt som ”en fantastisk högläsningsbok” och fortsätter:
Liksom helt magiskt består av korta noveller, men de innehåller väldigt mycket. Ofta är slutet rent halsbrytande och ofta är det helt öppet, alla noveller innehåller också olika sorters magiska inslag vilket gör en diskussion välkommen. Många frågor kan ställas efter avslutad läsning av varje novell och hur gärna jag än ville hålla på dem så slukade jag de tre sista i ett svep. Jag hade så gärna jobbat med den här boken med en klass men jag nöjer med att ha hittat och läst – och kommer rekommendera den vilt.”

Roligt att det fortfarande kommer recensioner på Liksom helt magiskt nu när nya boken Lite mer än en kram kommer (utgivningsdag nu på torsdag).

%d bloggare gillar detta: