Heja mig

6 Maj

pinsamteller_C1skolbibliotekariernas diskussionsforum Skolbib pågår just nu en diskussion kring mina Måns och Emma-böcker på Nypon förlag. En rektor på en skola i Åstorp vill förbjuda böckerna på skolans bibliotek eftersom hen anser att de är pornografiska och att barnen i böckerna ”utför en olaglig handling”. Det här har många förstås reagerat på och många kloka inlägg har skrivits. Nu senast skrev en bibliotekarie:

”Jag förutsätter att Emma och Måns är strax under femton år och jag förutsätter även att de är lika gamla = ej en kriminell handling. Jag förutsätter också att ungar i (övre?) mellanstadie- och högstadieåldern funderar mycket på sex och i så fall tycker jag de här böckerna är bra, för de visar klart och tydligt att det inte finns ett likamedstecken mellan sex och penetration, vilket jag tror många tror, utan att de faktiskt kan ha det skönt tillsammans utan att nödvändigtvis ligga. Jag menar, vill de läsa om sex finns förmodligen betydligt mer avancerad litteratur att tillgå i föräldrarnas bok- eller filmhyllor och de ungdomar som är tillsammans med någon kan behöva läsa om alternativ som tar upp känslor och närhet. Jag tänker även att ungar av idag tittar på tv en hel del, och de program som visas visar i många fall inte någon särskild stor hänsyn till känslor och att upptäcka/utvecklas långsamt (finns säkert ett helt gäng som följer Game of Throne till exempel), vilket de här böckerna faktiskt gör. Jag anser nog snarare att de här böckerna behövs i en värld där sex ofta uttrycks onyanserat och i många fall utan att känslor över huvud taget behandlas. Heja Mårten Melin! säger jag.”

Jag anar att det här bara är en försmak av vad som kommer att hända i höst när Lite mer än en kram ges ut. Det blir säkert intressant.

%d bloggare gillar detta: