Gott nytt år med BTJ

30 Dec

Två fantastiska recensioner på två av januaris böcker har kommit via BTJ, tack Ola och Ingrid som skickade dem till mig.

pinsamteller_C1”Pinsamt eller?
Fristående forts. på Så grymt skönt (2013). 
Detta är den sjunde boken i serien om Måns och Emma, och den tar vid där den förra slutar. Berättelsen kan utan problem läsas fristående. Det är en ärlig och ömsint bok om att vara kär och att börja bli nyfiken på sex. Det pinsamma i titeln syftar på att Måns mamma råkar komma in i hans rum när Emma sover över. Trots att det är en kort och koncentrerad berättelse rymmer den många viktiga och nyanserade skildringar av lust, förälskelse och ömhet. Mårten Melin lyckas att berätta en riktigt lättläst historia utan att förenkla relationerna eller gestalterna. Händelserna är berättade utifrån Måns perspektiv, men det är Emma som är den pådrivande. Han är generad och röd om öronen, medan Emma tar initiativen till hånglandet. Boken är endast 27 sidor lång och det finns flera fina tuschillustrationer av Helena Bergendahl som stöd för läsningen. Eftersom åldern på Måns och Emma inte framgår kan böckerna läsas av alla barn och ungdomar från ungefär tio år och uppåt, men i denna del börjar skildringarna av hånglandet att bli allt mer avancerat och det är tydligt att boken vänder sig till lite äldre ungdomar. Nypon förlag tillhandahåller på sin hemsida gratis material till lärare och elever med lektionsförslag och uppgifter som fördjupar läsförståelsen.- Helene Ehriander.”

Liksom_C1”Liksom helt magiskt
Hurra! Äntligen en sammanhållen novellsamling för barn som inte bara innehåller spökhistorier. Mårten Melins senaste bok Liksom helt magiskt är en riktig karamell för alla hans fans. Vi som kan vår Melin hittar flera referenser till hans kapitelböcker, både Som trolleri (2010) och böckerna från Skogsbingelskolan. Novellerna är ganska korta och växlar mellan spännande, läskiga, roliga och vemodiga med inslag av både magi och kärlek. Huvudpersonerna i samtliga tolv noveller är 13 år gamla. Pojkar och flickor, troll, älvor, varulvar och voodoodockor samsas mellan samma pärmar. Boken blir aldrig spretig utan novellerna är väl sammanhållna i stil och tema med det övernaturliga som går som en röd tråd. Jag gillar att Mårten Melin har en empati och medvetenhet i det han skriver och utan att det blir övertydligt eller påklistrat väver han in mobbing, samkönad flirt och utanförskap i sina tolv texter. Språket är ledigt, vardagligt och lättläst och jag sträckläste boken från pärm till pärm innan jag skickade den vidare till min 12-åring som ivrigt väntade på sin tur. Ett extra plus till geniala Emma Adbåge som ligger bakom bokens vinjetter och det toksnygga omslaget. Liksom helt magiskt är en samling berättelser som ger mycket läsglädje!- Sarah Utas.”

Första boken kommer på Nypon (samtidigt som Hjälten), den andra på Rabén & Sjögren. Nu återstår bara att önska gott nytt år! Vi hörs 2014 …!

Ett svar to “Gott nytt år med BTJ”

  1. Forfattarfar 01 januari 2014 den 12:09 e m #

    Roligt for dig Mårten….och for oss!

    Stolta FF & FM

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: