De nya böckerna

4 Nov

logo_svenska_barnboksakademinIdag kör Barnboksakademins webbsida en krönika jag skrivit:
”Jag läser en intervju med Anna Karlskov Skyggebjerg, som är lektor i barnelitteratur vid Aarhus universitet. Hon menar att barnens läslust är i farozonen om de bara läser äldre böcker. Att läsa blir som att gå på museum. Med språk och värderingar som barnen inte känner igen.

Självklart finns det bra, äldre böcker. Klassiker. Men barn måste läsa böcker om sin egen samtid också. För att kunna förstå den. För att känna igen sig. För att lära sig om sig själva. Sverige och världen ser inte likadana ut som de gjorde 1982. Språket ser inte likadant ut som det gjorde 1982.”

Läsambassadör Johanna Lindbäck länkar till krönikan. Kul!

2 svar to “De nya böckerna”

 1. Anonym 04 november 2013 den 12:07 e m #

  Bra krönika! Fast just i dag 4 november har Göteborgsposten två recensioner av barn-ungdomslitteratur: Anna Höglunds ”Om detta talar man endast med kaniner” är ny och Augustnominerad.
  Den andra ”Den gyllene stjärnan” av amerikanska författaren Lois Lowry kom första gången på svenska 1990 så den räknas kanske som halvgammal. Å andra sidan anknyter den till vuxenlitteraturens intresse för andra världskriget. Verklighetsbaserad och utspelas i Köpenhamn under den tyska okupationen – minsann!

  Författarfar

  • Mårten 05 november 2013 den 10:10 f m #

   Bra av GP!

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: