Läs Mårten Melin och lär dig om tjejer, pojk!

25 Jun

forvandlad_C1Ida, 12 år läser Förvandlad. Det kan man läsa och lyssna på i P4 Norrbottten som gjort ett reportage om Sommarboken:
”Tolvåriga Moa var idag på Stadsbibioteket i Luleå tillsammans med sin lillasyster My och kompisen Ida.
– Jag ska låna boken Förvandlad av Mårten Melin. Den hör till en serie som handlar om några underbarn som hamnar på en speciell skola, säger Moa.”

Det är så roligt när ens böcker dyker upp i sådana här sammanhang, nästan roligare än att få en recension! Det visar ju att böckerna verkligen finns därute och att barn och unga läser dem.

trollericoverEn annan som läst Mårten Melin är Solveig Arle i finska tidningen Ny tid. Under den ekivoka rubriken ”Ju mer du läser, desto mer får du ligga” skriver hon apropå Som trolleri:
Mårten Melin bjuder på en lektion i folkvett när han låter tolvåriga Mona träffa en socialt inkompetent och ganska smutsig kille på stranden i sin barnbok Som trolleri – att killen visar sig vara ett troll är ju sedan en förmildrande omständighet. Jag funderar på vilket av mina barn som har mer nytta av att jag läser den här boken för dem? Flickan, för att hon lär sig att man inte behöver acceptera att någon stirrar på ens bröst, att det är den som stirrar som ska skämmas? Pojken, för att han lär sig att inte stirra, att man är pinsam om man gör det? Pojken, kommer jag fram till. För där åtgärdar man ju själva problemet. Om ingen tittar närgånget på dina bröst behöver du inte lära att handskas med att någon tittar på dina bröst, eller hur? Sedan tänker jag på ett seminarium om läsfrämjande jag var på i april – i Sverige förstås. Ett tema var pojkars och mäns läsande, eller brist på läsande. En del av det som sades hade jag hört förut. Att flickor för det första läser mer och bättre än pojkar, och att pojkar helst läser om manliga huvudpersoner, medan flickor lika gärna läser om pojkar som om flickor, män som kvinnor. Den sorgliga slutsatsen blir ju att betydligt fler flickor kommer att läsa Som trolleri.”

Jag känner igen resonemanget om att pojkar läser om pojkar men inte om tjejer. Ska vi göra något åt det måste barn vänja sig vid låg ålder att läsa böcker där huvudpersonerna kan vara av båda könen. (Läs: Killar behöver läsa böcker med tjejer i huvudrollen.)

Men hur var det då med rubriken? Jo, Solveig Arle skriver vidare:
”Vi gör dessutom pojkarna en stor tjänst om vi hjälper dem att läsa dessa ”långa berättande texter” med kvinnliga huvudpersoner. Med de texterna tränar man inte bara läsförmågan, man utvecklas också som människa. För ärligt talat, en av de stora utmaningarna i många pojkars liv kommer att vara att förstå sig på kvinnor. Insikten om hur en tolvårig flicka reagerar om man stirrar på hennes bikinitopp är en början. Jag tycker att moddaläraren som satt bredvid mig på det där seminariet om läsfrämjande kom med en strålande idé för hur hon ska få de läsovilliga killarna i högstadiet eller gymnasiet att läsa: ‘Ju fler romaner du läser, desto mer får du ligga.’”

Inte så dumt, kanske. Jag inbillar mig att Som trolleri och Pixis bok läses av en och annan kille. Hoppas ni lär er ett och annat, i så fall!

2 svar to “Läs Mårten Melin och lär dig om tjejer, pojk!”

  1. Mervi 25 juni 2013 den 9:58 f m #

    Underbar fundering! Funderar på att ”sno” citatet…
    ;o)

    • Mårten 25 juni 2013 den 1:15 e m #

      Jag har hört det innan på annat håll, så det är säkert helt okej! 🙂

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: