BTJ gillar

3 Okt

Här kommer omdömen från BTJ på tre av höstens böcker, samtliga illustrerade av Jonas Anderson. Tack Annette och Karin för dem!

Förhäxad
Vad gör man när den första förälskelsen slår till? Man vill ju att kärleken ska bli besvarad. För Vera ligger det nära till hands att använda sig av de kunskaper hon får på häxkursen på torsdagskvällarna. Men hon har nog inte räknat med att Karl, som är föremålet för hennes heta låga, går på fortsättningskursen med samma tema. Nåja, kära är de ju båda visar det sig. Vera och hennes kompis Sira har hittat ett udda intresse som för dem samman. Man anar lite olika uppväxtmiljöer men deras hobby förenar dem. Berättelsen har få huvudpersoner och bara ett huvudtema. De enkla meningarna är korta och språket vardagligt med mycket dialog. Den humoristiska tonen förstärks av Jonas Anderssons illustrationer. De har starka färger och visar Vera, Sira och Karl i de olika miljöer som boken rör sig i. Allra sist finns frågor med svar till både författaren Mårten Melin och illustratören. De kan användas som samtalsunderlag t.ex. efter gruppläsning. Förhäxad är lättillgänglig och är en bra läsecirkelbok för lästräning för barn från åtta år och upp till tolv. – Margareta Brengdahl.

Häxprovet
Häxprovet är Mårten Melins fjärde bok om häxan Vera. Det är en trevlig historia som säkert kommer att roa de flesta i låg- och mellanstadieåldern. Och det är ju det som är meningen, att läslusten ska väckas till liv redan i de första lättlästa böckerna. Mårten Melin är väletablerad som författare och har fått flera priser och utmärkelser. Med serien Vera – en riktig häxa rider han på den våg med häxor och trollkarlar som började med Harry Potter och tycks ha kommit för att stanna. Men han gör det på sitt eget sätt med en vardagsnära dialog och en humor som ger lite extra knorr till berättelsen. Storyn är ganska kort, men som en del i en serie med en och samma huvudperson, länkas denna berättelse samman med de tidigare och man lär känna Vera, vännerna och miljöerna i Häxskolan lite mer för varje bok. Tre helsidesbilder av Jonas Andersson, som påminner om tecknad film, ackompanjerar texten på ett bra sätt. Vera och Siri väntar på sin lärare Mara men hon kommer inte till lektionen. De hör sina namn viskas och ger sig med trollspöna i högsta hugg i väg för att kolla vad som är på gång. Men behöver man alltid trolla sig ur en knipa … – Madeleine Jehpsson.

Pappa, var är du?
Denna bok av Mårten Melin ingår i förlaget Nypons satsning ”Lättläst på svenska”. Berättelsen sträcker sig över nio uppslag med text på ena sidan och en helsidesillustration i färg på den andra. Magda ska ut och äta med sin pappa och hon letar igenom slottet där de bor för att hitta honom. Redan i första bilden blir det tydligt att det är något kusligt på gång. Hon hittar bland annat en häxa, ett spöke och en varulv – monster som hon alla tycker är obehagliga på olika sätt. Inte förrän hon letar i källaren hittar hon pappan, som visar sig vara vampyr, och berättaren uppmanar skämtsamt läsaren att akta sig eftersom de nu ska ut och äta. Texten är enkel och kort med frassatta meningar. Jonas Anderssons illustrationer ligger stilmässigt nära serieteckningar och de ger läsaren ett gott stöd, samtidigt som de förstärker stämningen och lyfter fram komiken. Pappa, var är du? är en liten bok som kan läsas med stor behållning av många barn – fast på olika sätt. Från förlagets hemsida kan ett arbetsmaterial laddas ner gratis. Materialet börjar med läroplansmålen och dessa knyts sedan samman med boksamtalsfrågor, läsförståelse och ”monsterkunskap” som innehåller både kreativa och estetiska moment. – Helene Ehriander.

%d bloggare gillar detta: