Vera på BTJ

6 Mar

Jag har fått BTJ:s recensioner på böckerna om Vera och de presenterar jag gärna för er här. Tack Gunvor för att du skickade dem till mig!

Jag är en häxa. 9 år och uppåt.
Vera 11 år har köpt ett trollspö på Internet. Hon är en alldeles vanlig tjej på väg att bli häxa, som tränar på sitt rum när ingen ser. Hon och storebror Rasmus är med sina alldeles vanliga föräldrar på vaxmuseum. Vid rundvandringen skrämmer de varandra som ett led i sedvanligt syskongnabb. Men för Vera går häxknepen över styr … Författaren Mårten Melin är en populär och prisbelönt författare som har skrivit en mängd barn- och ungdomsböcker. Han rör sig gärna i gränslandet mellan fantasi och verklighet och fångar upp barns intresse för häxor och trollerier. Ämnet är perfekt för målgruppen, läsovana barn i mellanåldrarna. Språket är rakt och enkelt med korta meningar och mycket dialog. Ordvalet är ”typ” talspråk med ett ungdomligt tilltal. Huvudpersonerna är barn av sin tid, vana vid ebay och internet. Fyrfärgsillustrationerna av häxfantasten och serietecknaren Jonas Anderson är tokroliga. De lyfter texten och underlättar läsningen. Blandningen av saga, vardagsliv och informationsteknik får en humoristisk effekt och väcker läslust. Nypon förlag producerar lättlästa böcker, som här med lixtalet 17, för att locka barn och ungdom att träna och utveckla sitt språk.- Elisabeth Nilsson.

Häxskolan. 9 år och uppåt.
Vera har börjat i häxskola hos Mara. Hon möts i nybörjargruppen av en flicka som heter Sira, en liten figur i helsvart mundering försedd med en stor svart katt. Vera lider av allergi mot katter. Första lektionen är full av dramatik och Vera misstänks ligga bakom diverse borttrollade saker. Konflikt uppstår mellan klasskamraterna, men de blir vänner till sist. Veras leksaksnalle spelar en oväntad roll. I Häxskolan berättar Mårten Melin med humor och värme, helt och hållet på ungdomars nivå. Språket är rakt och enkelt med inslag av talspråk. Rikligt med dialog för handlingen framåt. Blandningen av saga och vardagsrealism får en humoristisk effekt och ger sting åt den enkla texten. Exempelvis som när nallen ”kollar tips på nätet”! Texten har lixtalet 15. Tuschteckningarna i seriestil i starka kulörer stödjer texten och underlättar läsningen. Den populäre författaren fick Nils Holgerssonplaketten 2011 för sina barnböcker. Illustratören Jonas Anderson är serietecknare och häxfantast, vilket märks. Nypon förlag vill med sin lättlästutgivning locka till läsning – samt träna och utveckla språket hos läsovana barn och ungdomar. Dessa mål når man med råge i serien om Vera.- Elisabeth Nilsson.
 

%d bloggare gillar detta: