BTJ-dubbel

20 Sep

Här är recensionerna från BTJ på mina nya böcker på Nypon förlag, tack Gunvor Assergård på BTJ för dem! Men jag förstår inte hur John Karlsson kan tycka att Du är ett moln passar sexåringar!

Melin, Mårten. Så sjukt kär. Ill. av Helena Bergendahl. Nypon. 22 s. Inbunden. 9 år och uppåt.
Den första nervösa kärleken beskrivs i tre mycket korta kapitel. Det är Måns som berättar om sin förälskelse i klasskamraten Emma. Efter mycken vånda kommer han sig för att bjuda henne på bio, men biodagens morgon vaknar han och är genomförkyld. Han kan inte gå till skolan, men Emma, som fått veta att han är sjuk kommer hem till Måns istället och har godis och en videofilm med sig, alltså ett lyckligt slut på berättelsen. Någon ålder på Måns och Emma ges inte, men utifrån de tillhörande svartvita tuschillustrationerna drar jag slutsatsen att de är i mellanstadieålder. Det är på sätt och vis en lättläst berättelse, texten har lixtal 8, vilket står för en mycket lätt text, men samtidigt blir läsningen hackig genom att texten endast består av korta huvudsatser, ibland inte fullständiga sådana heller. Boken passar för unga med stora lässvårigheter, positivt är att läsaren kan relatera händelseförloppet till sin egen verklighet. Berättelsen kan därför ge upphov till givande samtal om förälskelse och kamratskap. Boken avslutas med fyra frågor till författaren Mårten Melin, som bl.a. ansluter till berättelsens huvudpersoner.- Lena Franzén.

Melin, Mårten. Du är ett moln. Ill. av Helena Bergendahl. Nypon. 28 s. Inbunden. 6 år och uppåt.
Mårten Melin är en bred författare som skriver i flera olika genrer, och delvis för olika åldrar. Han kommer här nu med ytterligare en volym lättlästa dikter för barn, företrädesvis i de yngre skolåren, 6-12 år. Temat för denna bok är kärlek. I de flesta fallen handlar det om den där första pirrande osäkra känslan, och inte så mycket om t.ex. olycklig kärlek. På ett mycket enkelt sätt lyckas han fånga de känslor det rör sig om. Det är lätt att läsa och lätt att förstå och ta till sig. Språket är vardagligt; ibland är det rimmat och det förekommer också fina rytmiska upprepningar. Ingen dikt är hellre längre än en sida. Boken Du är ett moln rymmer också ett antal illustrationer av Helena Bergendahl i form av enkla pennteckningar, de flesta föreställande olika slags moln utifrån vad den aktuella dikten handlar om. Sammanfattningsvis är detta en bra poesibok för barn, även om den inte riktigt har samma djup och finurliga vändningar som Melins tidigare alster inom genren. Boken går även utmärkt att använda i skolundervisningen, som exempel på enkel men kärnfull kärlekspoesi. Den passar lika bra för flickor som för pojkar.- John Karlsson.

2 svar to “BTJ-dubbel”

  1. emma 22 september 2010 den 10:42 e m #

    vilka fina, grattis! -jag har inte ens läst ju, men reagerade också på åldern 6 år…?! intressant…när andra ska peta och tycka .

  2. Mårten 26 september 2010 den 10:46 f m #

    Ja, den första recensenten får inte recensera lättläst längre, enligt säkra källor … Och sex år, ja det vpre väl vara något liknande bud där, kan man tycka …

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: