Jycke på rymmen

21 Apr

En av mina absoluta favoritböcker är Jycke på rymmen av Eva Wikander. Den är jättesvår att hitta, själv fann jag mitt första ex utgallrad på Malmö stadsbibliotek. Det är en diktsamling som är klassificerad Hcg, dvs för 9-12-åringar. Hör här: ”Jag tycker//att jag alltid//stått bakom staketen//och dreglat efter luft”. Så snyggt att använda staketen i plural! Då blir det genast en metafor för en människa som de flesta kan känna igen sig i, tror jag. Att man ofta i situationen längtar efter att ta sig ur, göra friare val, leva friare. Språket är enkelt och lättförståeligt men ändå med poetiska bilder: ”Vinden klöser//moln till trasor//fasan smyger//över sanka mossan”.

Ibland glider texten över och rimmar, annars inte: ”Gnaga ganga husses stövel//vässa vassa tanden//smak av djur och urskogsnätter//glömma alla oförätter” Den friaste av alla former, att blanda som man känner för. ”Vita hyndan är i fara!//Nu rymmer jag! Jag har fått nog! Löper jag i hundra knutar//klöser asfalt gruset sprutar”.

Se här hur författaren går från ett rasande tempo till en liten sillhet: ”Blodet rusar vädrar jag i vinden//dånar jordens innandöme//sjunker jag i gungflymur//vill jag vara liten liten//vara hemma krypa varma korgen”. Boken innehåller flera sådana snabba vändningar i tempo som speglar texten, att våga! men sedan ångra sig, längta tillbaka. Och få ny kraft igen.

Boken följdes av Djungelsången och Babianblues som är superfina de också. Jockum Nordström har gjort bilderna.

%d bloggare gillar detta: